Αντιοξειδωτική διατροφή

Το μεσο προσδοκιμο επιβιωσης φτανει πλεον στην ογδοη δεκαετια της ζωης,Συνοδευεται ομως με αυξηση της συχνοτητας των νοσηματων που σχετιζονται με την ηλικια κυριως των νευροεκφυλιστικων.Μεταξυ αυτων,τα ανοιικα συνδρομα που πληττουν το μεγαλυτερο ποσοστο του ηλικιωμενου πληθυσμου.

Περασε ο αιωνας του αγχους ,βρισκομαστε στον αιωνα της καταθλιψης ,ο επομενος λεγεται οτι, ειναι ο αιωνας της ανοιας.Υπαρχει ανησυχια οτι οι φυσιολογικοι δεν θα ειναι αρκετοι για να φροντιζουν τους ανοÏκους.

Η φλεγμονωδη διαδικασια και το οξειδωτικο στρες ενεχονται στην ειδικη εκφυλιση και το θανατο των νευρικων κυτταρων.

Υπαρχουν επιστημονικες ερευνες(π.χ. Neurology 2021) που συσχετιζουν κυριως την αντιφλεγμονωδη αντιοξειδωτικη διατροφη και την ασκηση ως συμαντικους παραγοντες που εχουν καθοριστικο ρολο στη μαχη εναντιων της εκφυλισης.

Τροφες που εχουν τα ανωτερω χαρακτηριστικα π.χ. ειναι τα φρουτα κυριως αυτα που εχουν μωβ-ροζ χρωμα,τα οσπρια,τα λαχανικα το πρασσινο τσαι.

Η προληψη αποτελει το σημαντικοτερο παραγοντα για την προστασια και την θωρακιση της νοητικης υγειας,της υγειας μας......

Ξύγκη Μαρία
Ιατρός Νευρολόγος
Απόφοιτη Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικευθείσα στην Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική Πατρών.