Βάλτε το μωβ χρώμα στη διατροφή σας

Μια υγιεινή διατροφή είναι μια πολύχρωμη διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πέντε κύριες κατηγορίες χρωμάτων: κόκκινο, πορτοκαλί / κίτρινο, μωβ / μπλε, λευκό και πράσινο. Κάθε ένα από αυτά τα χρώματα αντιπροσωπεύει, γενικά, μια συγκεκριμένη βιταμίνη, μέταλλο ή αντιοξειδωτικό. Για παράδειγμα, τα πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ, ενώ τα πορτοκαλί ή κίτρινα φρούτα και λαχανικά έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο και βιταμίνη C. 

H ομαδοποίηση των φρούτων και των λαχανικών ανά χρώμα και η προσπάθεια να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι παίρνουμε ποικιλία θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας. Ως σύμβουλος διατροφής, μία από τις πρώτες προτάσεις που κάνω είναι να έχουμε πάντα μια σειρά χρωμάτων στο πιάτο μας. Πιο συγκεκριμένα το πιάτο μας θα πρέπει να μοιάζει με ουράνιο τόξο σε κάθε γεύμα.

Όμως, υπάρχει ένα χρώμα που μπορεί εύκολα να αγνοηθεί επειδή αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι πάντα στο μυαλό μας. Αυτό το χρώμα είναι το μωβ. Ακολουθεί μια λίστα με μωβ τρόφιμα που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε εάν δεν τα τρώτε ήδη και τα οποία είναι πραγματικά απίστευτα για την υγεία.

Γιατί θα πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά με μωβ χρώμα;

Τα μωβ ή μπλε φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα βλαβερά, ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες . Αυτά τα μόρια σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της πέψης, της άσκησης, του άγχους και της έκθεσης σε περιβαλλοντική ρύπανση ή χημικές ουσίες. Πρέπει να εξουδετερωθούν γρήγορα επειδή μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε κυτταρικό επίπεδο που οδηγεί σε ασθένειες και πρόωρη γήρανση. Τα αντιοξειδωτικά από τα τρόφιμα βοηθούν στην εξουδετέρωση αυτών των μορίων , βοηθώντας να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές.

Οι μωβ τροφές έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μερικά από τα κύρια αντιοξειδωτικά που περιέχουν είναι τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και η ανθοκυανίνη, τα οποία έχουν απίστευτα οφέλη για την υγεία μας καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη , στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης , στη μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε.

Ρίξτε μια ματιά στη διατροφή σας και δείτε αν συμπεριλαμβάνετε κάποια από αυτά τα μωβ τρόφιμα:

Παντζάρια

Το βαθύ μωβ χρώμα των παντζαριών είναι υπεύθυνο για τα εκπληκτικά οφέλη στην υγεία μας. Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των A, C και B6. Είναι επίσης εκπληκτικές πηγές φυλλικού οξέος, φυτικών ινών, ζεαξανθίνης, λουτεΐνης και ποικίλων θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία μας. Τα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας . Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της απόδοσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι ευεργετικές για την αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Μύρτιλλα

Αυτά τα μικροσκοπικά μωβ φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, υπεύθυνα για το χρώμα τους. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Κ και C. Τα μύρτιλλα έχουν μελετηθεί για τα πιθανά οφέλη τους στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων , της νόσου του Αλτσχάιμερ και της παχυσαρκίας, ενώ έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι ένα άλλο φρούτο με απίστευτα οφέλη για την υγεία σχεδόν τα ίδια με αυτά των μύρτιλλων. Είναι γεμάτα με παρόμοια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε άλλα πορφυρά φρούτα και λαχανικά, αλλά και με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, κάλιο και μαγνήσιο. Η ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση συμβάλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, ενώ βοηθούν στην πρόληψη των καρκίνων του πνεύμονα , του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη .

Κόκκινο Λάχανο

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κόκκινο λάχανο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά. Τα οφέλη τους αμέτρητα, καθώς έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις λόγω της αντιφλεγμονώδους δραστηριότητας και της επίδρασης σε ορισμένες ορμόνες. Το μωβ λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ.

Μωβ κουνουπίδι

Το μωβ κουνουπίδι είναι παρόμοιο όσον αφορά τη θρεπτική του αξία με το κανονικό λευκό κουνουπίδι, με μία εξαίρεση - το μωβ χρώμα σημαίνει ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες. Ακριβώς όπως το λευκό κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και  βιταμινες C, K, B6 και φυλλικό οξύ. Είναι μέρος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια των Βρυξελλών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνων του πνεύμονα και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τα θρεπτικά συστατικά από αυτά τα ωφέλιμα μωβ φρούτα και λαχανικά είναι να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία όσο συχνά γίνεται, αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα.

Πίνη Πηνελόπη

Σύμβουλος Διατροφής - Health and Wellness Coach