Τα καλύτερα συμπληρώματα για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελείται από μια πολύπλοκη συλλογή κυττάρων, διεργασιών και χημικών ουσιών που υπερασπίζεται συνεχώς το σώμα μας από εισβολείς παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ιών, τοξινών και βακτηρίων.

Το να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές όλο το χρόνο είναι το κλειδί για την πρόληψη λοιμώξεων και ασθενειών.Κάνοντας επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής καταναλώνοντας θρεπτικά τρόφιμα και αρκετό ύπνο και άσκηση είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα, βότανα και άλλες ουσίες μπορούν να βελτιώσουν την ανοσοαπόκριση και ενδεχομένως να προστατεύσουν από ασθένειες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η βιταμίνη D ενισχύει τις παθογόνες επιδράσεις των μονοκυττάρων και των μακροφάγων - των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι σημαντικά μέρη της ανοσοποιητικής μας άμυνας - και μειώνει τη φλεγμονή, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της ανοσολογικής απόκρισης. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αλλεργικού άσθματος.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η λήψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Σε μια ανασκόπηση τυχαιοποιημένων μελετών ελέγχου του 2019 σε 11.321 άτομα, η λήψη συμπληρώματος D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων σε άτομα με έλλειψη αυτής της βιταμίνης και μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Αυτό υποδηλώνει ένα συνολικό προστατευτικό αποτέλεσμα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που προστίθεται συνήθως σε συμπληρώματα και άλλα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης όπως οι παστίλιες που προορίζονται να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ψευδάργυρος απαιτείται για την ανάπτυξη και την επικοινωνία των ανοσοκυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση.

Μια ανεπάρκεια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου πλήττει περίπου 2 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και είναι πολύ συχνή σε ηλικιωμένους ενήλικες. Στην πραγματικότητα, έως και το 30% των ηλικιωμένων ενηλίκων θεωρείται ανεπαρκές σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Πολλές μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να προστατεύσουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος όπως το κοινό κρυολόγημα.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα με ψευδάργυρο μπορεί να είναι ευεργετικά για όσους είναι ήδη άρρωστοι.

Σε μια μελέτη του 2019 σε 64 νοσοκομειακά παιδιά με οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (ALRIs), η λήψη 30 mg ψευδαργύρου ανά ημέρα μείωσε τη συνολική διάρκεια της λοίμωξης και τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 2 ημέρες, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Ο συμπληρωματικός ψευδάργυρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος.

Η λήψη ψευδαργύρου μακροπρόθεσμα είναι συνήθως ασφαλής για υγιείς ενήλικες, αρκεί η ημερήσια δόση να είναι κάτω από το ανώτατο όριο των 40 mg στοιχειακού ψευδαργύρου.

Οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του χαλκού, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C είναι ίσως το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα που λαμβάνεται για την προστασία από λοιμώξεις λόγω του σημαντικού ρόλου της στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει τη λειτουργία διαφόρων ανοσοκυττάρων και ενισχύει την ικανότητά τους να προστατεύουν από μολύνσεις. Είναι επίσης απαραίτητο για τον κυτταρικό θάνατο, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος υγιείς καθαρίζοντας τα παλιά κύτταρα και αντικαθιστώντας τα με νέα.

Η βιταμίνη C λειτουργεί επίσης ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβαίνει με τη συσσώρευση αντιδραστικών μορίων γνωστών ως ελεύθερων ριζών.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ανοσοποιητικού και συνδέεται με πολλές ασθένειες.

Η συμπλήρωση με βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

Μια μεγάλη ανασκόπηση 29 μελετών σε 11.306 άτομα έδειξε ότι η τακτική συμπλήρωση με βιταμίνη C σε μια μέση δόση 1-2 γραμμάρια την ημέρα μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 8% σε ενήλικες και 14% στα παιδιά.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C μείωσε την συχνή εμφάνιση κρυολογήματος σε άτομα με υψηλό σωματικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των μαραθωνοδρόμων και των στρατιωτών, έως και 50%.

Επιπλέον, η υψηλή δόση ενδοφλέβιας θεραπείας με βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα σε άτομα με σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της σήψης και του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) που προκύπτουν από ιογενείς λοιμώξεις.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρόλος της βιταμίνης C σε αυτό το περιβάλλον είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά σε εκείνους που δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη μέσω της διατροφής τους.

Το ανώτατο όριο για τη βιταμίνη C είναι 2.000 mg.Οι συμπληρωματικές ημερήσιες δόσεις κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 250 και 1.000 mg.

Elderberry

Το μαύρο elderberry, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη θεραπεία λοιμώξεων, ερευνάται για τις επιπτώσεις του στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, το εκχύλισμα elderberry έχει ισχυρή δράση έναντι βακτηριακών παθογόνων που ευθύνονται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και στελέχη του ιού της γρίπης.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με ιογενείς λοιμώξεις.

Μια ανασκόπηση 4 μελετών ελέγχου σε 180 άτομα διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα elderberry μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Τα συμπληρώματα Elderberry πωλούνται συχνότερα σε υγρή μορφή ή σε μορφή κάψουλας ή σε κρυσταλλική σκόνη.

Μια σημαντική σημείωση

Κανένα συμπλήρωμα δεν θα θεραπεύσει ή θα αποτρέψει ασθένειες.

Με την πανδημία COVID-19 coronavirus του 2019, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβετε ότι κανένα συμπλήρωμα, δίαιτα ή άλλη τροποποίηση του τρόπου ζωής εκτός από τη φυσική απόσταση, επίσης γνωστή ως κοινωνική απόσταση και οι σωστές πρακτικές υγιεινής μπορούν να σας προστατεύσουν από το COVID-19.

Προς το παρόν, καμία έρευνα δεν υποστηρίζει τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος για την προστασία από το COVID-19.