Πώς μπορούμε να αποτοξινώσουμε το σώμα μας

Η αποτοξίνωση σημαίνει να βοηθάμε το σώμα μας να «καθαρίζει» τα εσωτερικά μας όργανα και να τα απαλλάξει από τα κακά βακτήρια, τα δηλητήρια, τους ρύπους, τις τοξίνες και ειδικά τα απόβλητα των τροφών.

Βέβαια, το σώμα μας αποτοξινώνεται συνεχώς μέσα από το παχύ έντερο, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το δέρμα και ειδικά το συκώτι.

5 βασικά βήματα για να αποτοξινώσετε το σώμα σας.

Εάν θέλετε να καθαρίσετε και να αποτοξινώσετε το σώμα σας, ξεκινήστε με μικρά καθημερινά βήματα ακολουθώντας αυτά που αναφέρονται πιο κάτω. Εάν είστε συνεπείς, με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργήσετε υγιείς συνήθειες αποτοξίνωσης που θα σας μείνουν (και θα σας ωφελήσουν) για μια ζωή.

1. Δώστε προσοχή στο τι τρώτε

Η διατροφή σας μπορεί είτε να αυξήσει το τοξικό φορτίο στο σώμα σας είτε μπορεί να σας βοηθήσει να αποτοξινωθείτε από αυτό. Αποφύγετε τροφές επεξεργασμένες με συντηρητικά και χημικά πρόσθετα. Εντάξτε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής άλεσης με το φλοιό του όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστα για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλει τις τοξίνες. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, ο μαϊντανός, το σέλινο, το λάχανο και τα χόρτα περιέχουν φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και χλωροφύλλη, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτοξινωτική, αφού καθαρίζει το αίμα, είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες και μπορεί να δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα, ενώ παράλληλα προστατεύει από βλάβες στο DNA.

Και μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες! Η λήψη αρκετών διαλυτών και αδιάλυτων ινών στη διατροφή σας κάθε μέρα είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των τοξινών από το έντερο και τον καθαρισμό του παχέος εντέρου.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν απλά 30 γραμμάρια ινών κάθε μέρα έχασαν περισσότερο βάρος και μείωσαν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης η περισσότερο από εκείνους που ασχολήθηκαν με περίπλοκες διατροφικές αλλαγές.

2. Ενυδατώστε το σώμα σας

Εκτός από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, η κατανάλωση αρκετού φρέσκου, φιλτραρισμένου νερού είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την αποτοξίνωση.

Το νερό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα νεφρά, καθώς αυτοί οι αδένες το χρειάζονται για να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε μόνο φρέσκο νερό, φιλτραρισμένο, χωρίς φθόριο.

3. Περιορίστε την κατανάλσωση κρέατος και γαλακτομικών προϊόντων

Σύμφωνα με την οργάνωση Consumer Reports, το 80% των αντιβιοτικών που πωλούνται ανα τον κόσμο χρησιμοποιούνται για τα ζώα.Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα διοξινών που προκαλούν καρκίνο, καθώς αποθηκεύονται κυρίως στο λίπος με τη μορφή τοξινών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε ότι η πλειονότητα της έκθεσης του ανθρώπου σε επικίνδυνες διοξίνες προέρχεται από ζωικά προϊόντα. Εάν τρώτε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μόνο προϊόντα που αυξάνονται από βοσκότοπους, χωρίς ορμόνες και οργανικά αναπτυγμένα, χωρίς γενετικά τροποποιημένες τροφές..

4. Συστηματική άσκηση

Η αερόβια άσκηση σας κάνει να ιδρώνετε, κάτι που βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών μέσω των πόρων.

Η άσκηση γενικά αυξάνει και ρυθμίζει την αναπνοή, η οποία βοηθά στην αποτοξίνωση μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Η αερόβια άσκηση αντλεί επίσης οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο το καθαρίζει και αυξάνει τη ροή του αίματος. Όσο πιο γρήγορα κυκλοφορεί το αίμα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να κυκλοφορήσει και το λεμφικό υγρό.

5. Διαχειριστείτε το stress

Το στρες αλλάζει την λειτουργία των γονιδίων. Οι χημικές ενώσεις που παράγονται όταν έχουμε στρες ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδια (DNA)που αποφασίζουν για τα πάντα, από το πόσο λίπος θα αποθηκεύσουμε, πόσο καλά θα λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, πόσο γρήγορα θα γεράσουμε, εάν θα αναπτύξουμε καρκίνο ή όχι.

Έρευνες έδειξαν πως η δραστηριότητα εκατοντάδων γονιδίων, που είναι υπεύθυνα για τα ένζυμα που διασπούν τα λίπη και αποτοξινώνουν από τα φάρμακα, επηρεάζεται αρνητικά από το στρες. Το στρες επίσης, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των τοξινών, αυξάνοντας την επιθυμία για φαγητά με πολύ λίπος ή ζάχαρη.

Ίσως έχετε ακούσει ότι το 95% της σεροτονίνης βρίσκεται στο έντερο και ίσως θυμάστε κάποια στιγμή που είχατε νεύρα ή ήσασταν λυπημένοι και νιώθατε ένα πρήξιμο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Το στρες επηρεάζει τόσο πολύ το έντερο που αυτό οδηγεί σε δυσκοιλιότητα και επανακυκλοφορία ορμονών,όπως τα οιστρογόνα, στο συκώτι. Αυξάνει τον πληθυσμό των κακών βακτηριδίων και οδηγεί σε φλεγμονές και τροφικές ευαισθησίες ακόμη και σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Οι αρνητικές επιπτώσεις του στρες καθιστούν επιτακτική την ανάπτυξη μεθόδων διαχείρισης και πρόληψης εμφάνισης των διαταραχών που σχετίζονται με αυτό. Η διαδικασία χαλάρωσης μπορεί να θεωρηθεί ο αντίποδας της διαδικασίας ανταπόκρισης στο στρες, καθώς επαναφέρει την ομοιόσταση. Στόχος είναι να ενδυναμώσουν τα άτομα και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες αντιμετώπισης, προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τις διάφορες προκλήσεις και να αποκτήσουν τον έλεγχο του εαυτού τους. Συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της διάρκειας και συχνότητας των κρίσεων πανικού, στη βελτίωση αίσθησης ελέγχου και ποιότητας ζωής κ.ά.

Υπάρχει πληθώρα τεχνικών χαλάρωσης, από τις οποίες το άτομο μπορεί να διαλέξει όποια του ταιριάζει, ωστόσο για να είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά, όπως αναπνοές, διαλογισμός, συναισθηματική αποφόρτιση.